Üretim; her süreci takip edilmesi gereken detaylı bir alandır. Bu kadar detaylı yapılması gereken izleme süreci teknoloji sayesinde ise çok daha kolay. Üretim takip sistemi ile işletmenizin faaliyetlerini sürdürdüğü tüm bölümleri ve tedarik zincirini de kapsayan süreçleri kolayca izleyebilirsiniz. Böylelikle minimum iş gücüne odaklanarak doğru ve maksimum veriler ile üretim verimliliği artırabilirsiniz. Peki, üretim takip sistemi tam olarak nedir ve hangi süreçleri kapsar? İşletmeniz için kayda değer avantajlar sunan üretip takip sistemi merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.
Üretim takip sistemi; işletmelerin tüm üretim süreçlerini düzenleyen ve verimliliği üst seviyelere çıkarmayı amaçlayan bir yazılımdır. Özellikle sunduğu detaylar ile işletmelerin takip süreçlerini tatmin edecek düzeyde kontrol sağlar. Bir işletmede kontrol ve verimin önemli düzeylerde artmasına yönelik veriler toparlar. Üstelik bu veri toplama süreci sistematik olarak yapılırken, ayrıca iş gücü ve zaman ayrılmasını gerektirmez.
Fabrika üretim takip programı olarak da anılan bu yazılım, üretim süreçlerinde oluşan her türlü aksamanın kayıt altına alınmasını sağlar. Elde edilen veriler sayesinde gelecek üretimler hakkında yapılan öngörüler gerçekçi olur. Dolayısıyla olası daha oluşmadan problemlerin önüne geçilmesini sağlar. Böylelikle zaman, iş gücü, malzemeden tasarruf ettirir. Yani özetle üretimle alakalı en küçük kaynaktan en büyüğüne verimlilik artışı sağlar. Üretim takip programının bir firmaya sağladığı sayısız fayda vardır.
Üretim takip programı ile ilgili söz konusu bu avantajlar genel anlamda olup sektörel dinamiklerde artabilmektedir. Üretimden perakendeye kadar birçok safhada üretime katkı sağlayan her birimin hareketini kontrol edilebilir kılar.
Üretim planlaması ile başlayan üretim takibi uzun bir süreçtir. Planlama müşteriden gelen siparişle başlarken ne üretileceği ve terminin ne olacağına göre şekillenir. Planlama ardından hammadde temini ve üretim şekillerinin belirlenmesi yapılmaktadır. Bunun yanında üretim aşamasına geçene kadar birkaç kez yarı mamul üretim yapılması gerekebilmektedir.
Üretim planlaması ile başlayan üretim takibi süreci birbiri ile entegre yürütülen birçok süreçten oluşur. Bu süreçleri kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:
Söz konusu bu üretim takibi süreci sektöre, ürüne, siparişin mahiyetine ve müşteri isteklerine göre değişebilmektedir. Bazı üretimlerde çok daha detaylı yapılabilirken mesela dışarıda işlem yaptırılması gereken süreçlerde fason takibi gerekebilmektedir. Dolayısıyla tüm bu kriterlerin göz önüne alınarak üretim takibinin planlanması ve sürecin yürütülmesi gerekir.
Üretim planlaması; bir ürün veya hizmetin istenilen kalite, miktar ve zamanda üretilmesi için yapılan programlamadır. Siparişin hem müşteri hem de üretici beklentilerini karşılaması adına hedeflerin tutturulması yanında maliyet ve zamandan tasarruf edilmesini sağlayan bir planlamadır. Bu sürecin titizlikle yürütülmesi gerekir. Farklı aşamalardan oluşur. Üretim aşamalarını kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz:
Üretim planlaması ve kontrol süreci birbiri ile entegre bir süreçtir. Süreç, üretime geçilmesi ile devam etmektedir. Sektörel dinamiklere ve müşteri isteklerine göre değimler gösterir. Mesela tekstilde boya, apre ve dokuma süreçleri gibi işlemlerin dışarıda yapılması ve takip edilmesi ek kontroller gerektirir. Dolayısıyla bunlarda bu işlem dinamiklerine göre bir planlama gerektirmektedir.
Kurumsal kaynak planlaması olarak da bilinen ERP, imalat, lojistik ve finansal kontrolün tüm yönlerini izlemeye yarayan bir yazılımdır. Bu yazılım bir işletmenin yürüyüşünde temel taşlar olan fiziksel, insan ve finansal kaynakların verimli kullanılmasını odaklanır.
Amaca yönelik kullanılan bütüncül sistem ve yazılımların tamamını ifade eden şemsiye yani tek çatı altında toplayan bir terimdir. Bu program bilgisayar sistemlerinin bir donanımını veya yazılımı kullanabilmektedir. Ayrıca farklı verilerin saklanmasına yönelik bütünleşik bir veritabanı içermektedir.
Özetle ERP siparişin alınmasından faturalandırılmasına kadar olan tüm süreçlerdeki verileri kapsar. “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma, aslında bir iş tekniğidir. Sisteme bütüncül olarak bakıldığında şirketlere büyük ölçekli ve hızlı dönüş yapan yararlar sağlar. Bu faydaları sayesinde verimliliğin artmasını ve tasarruf etmeyi sağlar. Ayrıca yönetimin hızlı karar vermesine de katkıda bulunmaktadır. Böylelikle firma başarısını artırır ve rekabet etme şansı sunar.
ERP sistemleri şayet birden fazla yazılım içeriyorsa ERP yazılım paketleri olarak adlandırılmaktadır. Sistem paketi işletmenin bütün veri kaynaklarını birleştirerek verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Farklı sektör dinamiklerini yönetilmesinde etkin bir rol oynayan ERP, şirketlere birçok avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlardan öne çıkanları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kurumsal kaynakların verimli kullanılmasına yönelik olan bu yazılımların sağladığı bu faydalar sadece kurumun kendisine değil aynı zamanda çevresinedir. Tüm kaynak ve zamandan tasarruf sağlarken böylelikle karlılığı artırır.
Üretim takip sistemi yazılımları arasında MachBEE, imalat safhasındaki süreçlerin verimliliğini en üst seviyeye çıkarmaya yönelik şekilde geliştirilmiştir. Üretime başlanılan ilk andan sevk edilmesine kadar olan süreçte verimlilik, performans takibi, oluşan arıza ve onarımdan kaynaklı verilerinin takip edilmesini sağlar. Böylelikle işletmenin yürüyüşü ile ilgili olası sorunlarla öngörüde bulunulmasını yardımcı olur. İş gücü ve enerji gibi tüm kaynakların verimliliğini artırır.
Endüstri 4.0 ile yenilenen teknolojilere hâkim olan MachBEE üretim takip sistemi, bu özelliği sayesinde firmanızın dijital dünyaya adapte olmasını sağlar. İlave olan yeni departman ve makine parkurunda takip sistemin yenilenmesi gerekmez. Dolayısıyla bu alan için yeniden yatırım yapılmasını önüne geçer. Mobil olarak üretimin her alanını takip etme ve bilgi aktarma imkânı sunar. Uzaktan bile koordine ve kontrol imkânı sunması sayesinde ise hem maliyet hem de zamandan tasarruf ettirir.
Türk mühendisler tarafından hayata geçirilen MachBEE üretim takip programı firma dinamiklerine uyum sağlayan yapısı ile kesintisiz ve hızlı hizmet sağlar. Arıza ve onarım takibinin istikrarlı yapılması sayesinde ise makine parkurunun ömrünü uzatır. Bunun yanında fire ve atık oranlarını düşürür. Anlık olarak fire takibi yapılması sayesinde siparişin tamamlanması için gereken ek hammaddeyi önceden tespit edilmesine yardımcı olur. Böylelikle hedeflenen sipariş termin süresine uyum sağlanabilmektedir.
MachBEE üretim takip programı, her ne kadar üretim takibi yapılmasına yardımcı bir program gibi düşünülse de kalıcı müşteri kazandırırken dolayısıyla pazarda firmanıza yardımcı olur. Çünkü yüksek verimlilikte, kaliteli ve zamanında teslim edilen ürünün birim maliyeti düşer. Aynı zamanda bu kriterlerde zamanında ürün teslimatı sağlar. Bu sayede zamanında teslim edilen sipariş ile müşteri memnuniyeti adına büyük katkılar sunar. Aradaki bağı güçlendirir ve yeni müşteri arayışı için harcanması gereken zaman ve maliyeti düşürür.
ERP gibi kurumsal kaynakların akıllıca kullanılmasına yönelik yazılımlara uyum sağlayan MachBEE üretim takip sistemi aynı zamanda şirketin kalbi olan her alanla entegre edilebilmektedir. Yöneticilerin bu işler için daha az zaman harcamasını sağlarken, şirketin geleceğine dair yeni ataklar yapması için daha fazla adapte olmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli iş akışı sayesinde yetkinlik sahibi olan personellerin firmaya olan bağlılıklarını artırabilmektedir. Böylelikle yeni personel yetiştirilmesi için ilave olarak gereken zaman ve maliyetlerin önüne geçer. Nitekim yeni personelin alışma süresindeki hata üretim risklerini de azaltır.
Teknolojinin velinimetlerinden biri olan MachBEE, en kısa zamanda ve maliyette en kaliteli üretimin yapılmasını sağlar. Her geçen gün zorlaşan rekabet ortamında firmanızın dijital açıdan da güçlenmesini ve gereken inovasyonun yapılmasına önderlik eder. Eğer sizde firmanız için geleceğe dair yatırım yapmak istiyorsanız MachBEE web sitemizi inceleyebilir ERP, üretim takip sistemi ve personel takip sistemlerimize dair bilgiler edinebilirsiniz. Üretim verimliliğine dair dijital anlamda destekler alabilirsiniz.